Saturday, February 26, 2011

Recipe for Buffalo Wings!!!

Okay,intro to Buffalo Wings!
Buffalo wings bukan lah sayap kerbau sebab kerbau xdak sayap,jadi kita gunakan sayap ayam!Oleh itu,kenapa namanya BUFFALO WING???

             Bukan yang ni!!                                        Go to fullsize image

Buffalo wings berasal dari nama tempat iaitu Buffalo,New York!
Buffalo wings adalah antara resipi yang paling mudah untuk dimasak dan dimakan,hahaha dan yang pedas(sesuai untuk lidah macam aku hahahhaha)
 
First of all what u need is......>->->

1Mestilah ayam(tapi bahagian mana??) mestilah bahagian wing??? ataupun drummette!!
  Sebanyak-banyak yang anda mau! ( 12 ketul)
2.Choices-choices........
   Chilli sauce,Cayyenne Hot pepper,Lada hitam ka putih(tapi hitam pny lada nmpk lebih style haha),mana2 sauce yang anda rasa style!
3.Sejenis Buffalo Wings sauce(susah nak cari,seriously!) Jadi apa yg aku buat is beli souce Nando at Jusco
   BUT beware sos nya agak masam!(Sos NANDO ja)
4.Minyak cukup untuk goreng kesemuanya(xkan nk pkai 2tbsp of oil,mna cukup!)
5.Pinggan
6.Dressing
7.Tartar sauce atau sos yang warna putih kat Pizza hut atau Ambik mayonaisse and perah sedikit lemon(1/2 lemon) and mix!
8.Mangkuk kecil
9.Celery atau carrot sticks!

Macam mana nak masak ni?!

1.Potong sayap ayam anda kepada 3 bahagian setiap satu,masukkan kedalam beg yang boleh ditutup dengan kejap!
2.Masukkan secubit garam dan lada,sos cili,Serbuk lada cayyenne,sos TABASCO(sos yang paling stail),sos mayonnaise.(CAUTION=This is my mixed sos, anda dinasihatkan mencuba MIXED sos anda tersendiri,haha)
3.Tutup rapat2! dan goncang2,goncang,goncang,goncang,goncang,dan letak dalam peti ais berjenama SHARP selama dua jam.......tipu ja,simpan dua jam kat mna2 peti ais pun sama ja TAPI bukan FREEZER! bahagian DINGIN ja!
4.Keluarkan ayam dan goreng dalam minyak begitu sahaja hingga ayam nmpk seperti golden2 mcm tu!XD
5.Keringkan ayam dari minyak kolestrol tinggi tu dan masukkan dalam beg yg lain.
6.Masukkan sos buffalo wings ke dalam beg itu secukupnya,dan GONCANG lagi! trrrr,brrr,kocak2,kocak,kocak!
7.SIAP!
8.Susun atas pinggan secara style2 bersama celery itu! dan masukkan sos tartar ke dalam mangkuk kecik dan susun bersama sama!
9.Sos itu untuk dicecah bersama ayam...........----~
10.PERHATIAN-step ni amat penting,~~ MAKAN!

CAUTION!
1.Minyak panas-sama la jgak dgn ayam yg bru keluaq dari kuali tu.....
2.Kalau sedap,puji diri sendiri,kalau xkan xsedap,jangan salahkan aku,xpernah paksa anda masak benda ni


SEE,mudah kan nk masak ayam ni! Selamat Mencuba(NOOB gila).....  
                                        
                                                          Go to fullsize image


 



No comments:

Post a Comment